•  cahya untoreh

Emacs

Napa emak, lan dhaptar harapan emac pribadi.

Apa emacs?

A mesin virtual utawa juru kanggo emacs lisp bahasa pamrograman ... jenis. Bahasa pemrograman emacs lisp (elisp) minangka tujuan umum, nanging dhukungan kelas kapisan kanggo editor teks nyata sing mbukak. Jinis primitif fokus ing suntingan teks, nanging sampeyan bisa nulis apa wae sing dikarepake kinerja prayoga (bubar matur nuwun kanggo kompilasi jit ) amarga keturunan lisp saka MACLISP lan sedulur saka lisp umum . Nanging lisp emacs ora duwe standar, lan spesifikasi kasebut padha karo implementasine sing paling populer, yaiku GNU Emacs.

Napa emak?

Kanthi tembung "Emacs minangka sistem operasi" wong tegese sampeyan bisa nggunakake kanggo nindakake samubarang sing nggunakake komputer. Ora bisa dadi sistem operasi sing nyata amarga kernel, (biasane linux) isih ngatasi hardware kasebut.[1] Nanging, bisa uga diarani lingkungan desktop amarga nyedhiyakake lingkungan sing bisa digunakake. Sampeyan menehi sampeyan kemampuan nulis kode interaktif cepet kanggo antarmuka karo aplikasi apa wae, bisa dadi reged kaya skrip shell utawa bisa uga dipikirake kanggo nyedhiyakake API sing stabil. Nyatane akeh fungsionalitas emac sing disedhiyakake dening paket.[2] Apa editor liyane bisa ditambahi kaya para emac? Ora. Amarga editor liyane nggunakake model pangguna sing beda, sing pangguna kudu diwatesi amarga dianggep "tamu" lingkungan sing mbukak sing nawakake "layanan" kanggo pangguna. Iki ora beda karo emac, ing endi lingkungan lan pangguna dadi siji lan padha. Ing emacs, sampeyan duwe akses menyang kabeh, lan bisa ngowahi meh kabeh perkara kanthi cara sing padha digawe, alias elisp.

Apa regane?

Mupangate entuk, yaiku investasi, lan kaya investasi apa wae, sampeyan kudu ngarepake bathi sing sebanding karo pinten-pinten sing sampeyan lebokake, mula sampeyan kudu nglampahi sawetara wektu kanggo sinau lan latihan babagan cara nggunakake.

Wishlist GNU saya

Emacs minangka sistem operasi sing apik banget, nanging editor teks sing ala.

... Utawa ana prekara kasebut. Implementasine GNU Emacs, kayadene emacs, diwiwiti ing taun wolung puluhan, lan akeh bagean inti nuduhake umur ...

[7]ora bisa amarga kacepetan nanging kacepetan mung penting jangka pendek, lan tanpa dipikirake kompilasi jit
[6]Argumentasi kanggo animasi sing luwih maju bisa dadi regejegan, amarga akeh wong sing mikir yen prekara transisi, kabur, tekstur, bayangan, lsp, ora nambah regane GUI ... nanging pancen bener. Nanging mbelo animasi kanggo kiriman liyane, ing kene aku mung bisa ngandhani manawa aplikasi sing tliti lan luwih tliti babagan properti sing luwih maju bisa uga migunani banget lan produktivitas (Ora mung gaya!).
[5] emacs-ng nggunakake webrender, sing ngidini nggambar adhedhasar gpu, amarga kerjane padha karo mesin game, ngisi bagean kekarepanku, nanging aku ora ngerti kepiye backend webrender nyambung karo internal internal; yen usahane mirip karo backend [pgtk] sing isih bakal cendhak.
[1]Seneng banget, mikir babagan masa depan ing ngendi GNU HURD (kernel) bisa digandhengake karo para emac supaya bisa ngomong kanthi luwih cedhak karo logam kosong
[2]Nanging, isih ana akeh garis 200k kode C sing ngetrapake fungsi inti
[4]Amarga emac nampilake samubarang minangka "server" nalika ngobrol karo server liyane, ngirim "update" lengkap saka jendhela, sing nyebabake kerlip ing sawetara kasus.
[3] browsing bisa nampilake kaca web ing terminal, situs web sing sugih "dikurangi" kanggo ndhukung antarmuka terminal, iki minangka kasus "grafis pisanan, terminal nomer loro"

Tag Pos: